LOTTA ALHONNORO


Fennovoiman aika on ohi

Fennovoima jätti viime viikolla hakemuksensa uuden ydinvoimalan rakentamisluvan saamiseksi. Uudeksi osakkaaksi löytyi pieni, vuonna 2012 perustettu kroatialainen energiayhtiö Migrit Solarna Energija. Pienestä koostaan huolimatta yhtiön osuudeksi tulisi 9 prosenttia Fennovoimasta. Kaikille tuntematon kroatialaislilliputti siis sijoittaisi hankkeeseen 30 tuhatta kertaa enemmän kuin sillä on omaa pääomaa. Kuulostaa eittämättä sadulta.

Elinkeinoministeriössä kuitenkin uskottiin hankkeeseen, ja pyydettiin lisäselvitystä uudesta omistajasta. Selvitys on nyt tehty, mutta se saattaa jäädä salaiseksi. Samaan aikaan mediassa on selvitetty uuden omistajaehdokkaan tiiviitä kytköksiä Venäjälle. Viimeistään nyt pitäisi hälytyskellojen soida. Jos taustat ovat kunnossa, ei salattavaa pitäisi olla. Päinvastoin, yhtiön pitäisi esitellä rinta rottingilla raporttiaan – meillä ei ole salattavaa, hanke on valmis toteutettavaksi!

Alkujaan eduskunta edellytti periaatepäätöksessä, että Fennovoiman hankkeella on 60 prosentin kotimainen omistusosuus. Sittemmin tulkinta muuttui 60 prosentin osuuteen EU- tai Eta-maista olevilta omistajilta. Asian suhteen on syytä pysyä tiukkana. Kyseessä on strategisesti tärkeässä asemassa oleva energiantuotanto. Kotimaisuuden lisäksi eduskunta edellytti hankkeelta korkeatasoista ydinvoimaosaamista. Nyt hankkeessa mukana olevista ydinvoimaosaamista on vain Rosatomilla. Jo tämä riittäisi perusteeksi hankkeen kaatamiselle.

Pääministeri Juha Sipilä totesi aiemmin MTV3:n haastattelussa, että jos Fennovoiman hanke kaatuu, kysymys kuuluu, onko hanke edes tarpeellinen. Aiempaa suurempi panostus uusiutuvaan energiaan olisi Sipilän mukaan mahdollista. Ensin on kuitenkin käsiteltävä tapaus Fennovoima, ja yleisen edun nimissä se olisi tehtävä faktat pöydällä ja kaikkien nähtävillä.

Jo nykyisellään eduskunnalla on täydet perusteet todeta, ettei Fennovoiman hanke ole yhteiskunnan kokonaisedun mukainen eivätkä eduskunnan määrittelemät ehdot ole kunnossa. Asian pitkittäminen ei palvele ketään, vaan polttaa hankkeessa mukana olevien varoja ja estää investoinnit uusiin hankkeisiin.

Jaa