LOTTA ALHONNORO


Kansainväliset osaajat saatava jäämään Vaasaan

 

Puhe valtuuston kokouksessa 12.2.2018,

esityslistan kohdassa 4, Vaasan kaupungin kansainvälinen ohjelma

 

Hyvät valtuutetut, puheenjohtaja,

 

Kiitos kansainvälisen ohjelman tekijöille. Vaasan kaupunki tarvitsee kansainvälistä ohjelmaa, hienoa että sellainen on nyt tehty. Moninaisuus on rikkaus, tutkimustiedon kautta me tiedämme että menestyvän kaupungin takana on erilaisten ihmisten kohtaaminen, joka ruokkii luovuutta ja lisää innovaatioita. Kansainvälisyys on menestystekijä.

 

Tutkijana olen erityisen iloinen ja ylpeä siitä, miten ohjelmassa painotetaan tutkimus- ja hankerahaa. Tutkimukseen ja kokeiluihin pohjaavan päätöksenteon kautta me voimme tehdä parempia päätöksiä, luoda parempia palveluita ja ottaa käyttöön innovatiivisia ratkaisuja. Näin syntyy edelläkävijäkaupunki, ja näin syntyy kansainvälisesti entistä houkuttelevampi kaupunki.

 

Yhteen asiaan haluaisin kuitenkin kiinnitä erityistä huomiota. Tämä on asia, joka minulle on useasti Palosaaren kampuksella liikkuessa tullut vastaan. Nimittäin siihen miten kansainväliset opiskelijat ja osaajat saadaan jäämään Vaasaan. Olen tavannut aivan liian monta lahjakasta tutkijaa ja opiskelijaa, jotka haluaisivat jäädä Vaasaan, mutta jotka eivät syystä tai toisesta ole onnistuneet löytämään töitä itselleen tai perheenjäsenilleen. Meillä ei ole varaa siihen, että tuplatutkinnon suorittanut insinööri ja tutkija, joka haluaisi jäädä Vaasaan, vie osaamisensa ja verkostonsa muualle.

 

Kansainvälisten osaajien kotouttaminen on kaikkien suomalaisten kaupunkien haaste. Minä haluan, että Vaasa on tässä asiassa suunnannäyttäjä. Luodaan korkeakoulujen, yritysten ja kaupungin välinen verkosto, jonka avulla me otamme kopin tänne tulijoista. Myös korkeakoulutetut osaajat kaipaavat palveluita. Tähän tarvitaan konkreettisia ja vaikuttavia toimenpiteitä.

 

Varmistetaan yhdessä että Vaasan elinkeinoelämällä ja kaupungilla on kansainvälisiä osaajia kasvua ja kehitystä tukemassa.

 

Varmistetaan, että osaajat jäävät Vaasaan.

 

 

Jaa