LOTTA ALHONNORO


Olen kauppatieteiden maisteri, väitöskirjatutkija ja Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja. Valmistelen väitöskirjaa ruokahävikistä ja olen tutkinut myös laajemmin vastuullisuuteen, kuten kuluttajan vaikutusmahdollisuuksiin ja sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä. Vihreä lanka kaikessa tekemisessäni on halu tehdä työtä, jossa pääsen rakentamaan kestävämpää yhteiskuntaa. Samasta syystä olen nyt ehdolla kuntavaaleissa.

Minusta vastuullinen politiikka on sosiaalisesti oikeudenmukaista ja perustuu kestävään luonnonvarojen käyttöön.

Suomessa pitää panostaa puhtaan energian ratkaisuihin, tavoitteena hiilineutraali Suomi. Samalla luodaan työtä, vientiä ja elinvoimaisempi maaseutu. Luonto on elämän edellytys, siksi siitä on pidettävä huolta.

Politiikkaa on tehtävä ihmislähtöisesti, ei hallintohimmeleitä rakentaen.

Tasa-arvo kuuluu kaikille, se on sivistyneen yhteiskunnan mittari.

 


Aakkoseni

Avoimuus. Sitä tarvitaan päätöksentekoon paljon lisää.

Banoffee. Suklaa on ykkösherkkuni, mutta banoffee on viimeaikainen leivontaherkkuni. Helppo banaanin, kinuskin ja kermavaahdon liitto sulattaa kaikkien sydämet.

Chockolate. Suklaa, suklaa, suklaa.

Design. Olen aina ollut kiinnostunut designista, ja ollessani töissä Pariisin catwalkit valloittaneessa Ivana helsingissä innostuin vielä enemmän. Suomessa on hienoa muotoiluosaamista, jota pitäisi edistää ja hyödyntää vielä paljon enemmän. Uudenlainen ja onnistunut muotoilu on avain innovaatioihin. Ja tietysti Dexter eli rakas koirani.

Energia. Suomessa olisi kaikki mahdollisuudet tuottaa energiaa uusiutuvasti ja hajautetusti, luoda työtä ympäri suomea ja panostaa samalla maaseudun elinvoimaisuuteen. Uusiutuvassa energiassa on maailman suurin bisnespotentiaali ja valtavat vientinäkymät. Kyllä tähän olisi syytä tarttua.

Feminismi. Olen feministi. Maailma on rikkaampi ja parempi paikka, kun hyväksymme ihmisten moninaisuuden ja annamme kaikille yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet. Jo se, että feminismi sanana herättää voimakkaita reaktioita kertoo siitä, ettei tasa-arvo ole valmis.

Goljat. Suomen politiikassa on keskitytty liikaa suuruuden logiikkaan ja vanhoihin rakenteisiin. Nykymaailmassa työtä syntyy enenevissä määrin pk-yrityksissä, ja keskitettyjen ratkaisujen sijaan pitäisi nähdä ja tunnistaa myös paikallisten ja pienen mittakaavan ratkaisuiden mahdollisuudet ja edut. Esimerkiksi hajautettu energiantuotanto on suuri mahdollisuus.

Hävikkiruoka. Olen töissä Vaasan yliopistolla, missä tutkin miten ruokahävikkiä syntyy. Jopa 50% ruoasta päätyy suun sijaan roskiin. Mitä tapahtuisikaan, jos saisimme hävikin määrän edes puolitettua.


Ilmastonmuutos. Tosiasia. Pysäytettävä, ja siihen eivät pelkät puheet riitä, vaan tarvitaan myös tekoja. Uusiutuva energia on yksi loistava esimerkki vähentää ilmaston kannalta haitallisia päästöjä, sillä energiankäyttö aiheuttaa 80% teollisuusmaiden kasvihuonekaasupäästöistä.

Juoksu. Rakastan liikkumista. Juoksemista olen harrastanut aina. Olen juossut yhden maratonin ja haaveilen ultrajuoksusta. Matkan tai ajan mittaamisen sijaan juoksu on minulle kuitenkin esisijaisesti tapa rentoutua ja saada vauhtia ajatteluun.

Koulu. Suomessa kaikilla on tasa-arvoinen mahdollisuus oppia ja kouluttautua. Se on jotain käsittämättömän hienoa, jonka arvon muistaa joka kerta kun tapaa ihmisiä muualta.

Luonto. Rakastan metsässä liikkumista: juoksemista, marjastusta, sienestystä ja samoilua. Lempipaikkani on mökillä järven ja metsän välissä.

Maaseutu. Lapsuuteni ensimmäiset ammattihaaveet, maatilallinen ja mäkihyppääjä, alkavat m-kirjaimella. Mäkihyppääjää minusta ei enää tule, mutta maatilalla toivoisin vielä joskus asuvani. Pidän maatalon töistä, ja olen ollut töissä vuohitilalla. Maaseudulla mieli lepää, ja ulkona viihtyy.

Nauru. Silloin tietää olevansa onnellinen.

Optimismi.  Minun lasini on puoliksi täynnä.

Perustulo. Perustulo tekisi työn vastaanottamisesta aina kannattavaa ja yksinkertaistaisi valtavasti nykyistä tukijärjestelmää. Nyt olisi aika suorittaa perustulokokeilu.

Quinoa. Suomalaisittain kvinoa, astronauttienkin käyttämä superruoka, jota opin syömään matkustaessani ystäväni kanssa Perussa. Kaupasta löytyy myös suomalaista kvinoaa.

Reilu kauppa. Aloitin 2015 Reilun kaupan hallituksessa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden edustajana. Reilun kaupan tavoitteena on turvata kehitysmaiden viljelijöiden toimeentulo, mutta mielestäni tuottajien asemaa ja reilua kauppaa pitäisi kyllä miettiä Suomessakin.

Sami. Rakas mieheni. Tärkeintä ja parasta mitä minulla on.

Tasa-arvo. Yksi syy sille, että kiinnostuin yläasteella politiikasta. Vaikka jo tuolloin puhuttiin vanhemmuuden kustannusten jakamisesta, sitä ei vieläkään ole toteutettu ja hankaloittaa nuorten naisten työllistymistä. Naisten asemaa työmarkkinoilla parantaisi myös 6+6+6 –malli, jossa kummallakin vanhemmalla on kuusi kuukautta vanhempainvapaata, ja kuusi kuukautta on yhteisesti jaettavissa.

Uutteruus. Uskon, että kun laittaa itsensä likoon ja tekee kovasti töitä, voi päästä mihin vain. Harvoin se on helppoa, mutta unelmia pitää olla, ja niitä kohti pyrkiä.

Vaasan energiaklusteri. Mahtava, työllistävä ja hyvinvointia tuova keskittymä.

Wow! Innostun helposti kaikesta ja kehittelen mielessäni uusia ideoita.

Xenofobi. Muukalaiskammo. Erilaisuus pelottaa, mutta ulkonäöstä, ammatista tai kielestä huolimatta olemme lopulta kaikki hyvin samanlaisia.

Yrittäjät. Kunnioitan valtavasti. Yrittäminen vaati uskallusta ja itsensä likoon laittamista. Kyllä silloin pitää olla sosiaaliturvankin kunnossa.

Zimbabwe. Minulla on Plan-kummityttö Zimbabwessa.

Årstider. Neljä vuodenaikaa, asia jota kaikilla ei ole. Ne rytmittävät vuoden mukavasti. Kevät ja hiirenkorvat, kesän uhkeus, syksyn ruska ja talvipakkaset. Kaikissa on jotain hyvää ja kaunista.

Äiti. Ihana, oma, osaava. Äiti.

Österbotten. Koti. Olen lähtöisin Helsingistä, mutta Pohjanmaalle oli helppo tulla ja jäädä. Luonto on kaunista ja lähellä. Merenkurkun saaristo, viljapellot ja yrittäjähenki. Pohjanmaalla on hyvä elää.

Jaa